top of page
Vlag 1.JPG

Geschiedenis

De geschiedenis van Chiro Sint-Hubertus en Sint-Lucia in Wespelaar vertelt over de groei van lokale jeugdbewegingen en de inzet van vele vrijwilligers. Vanaf de oprichting van de meisjesgroep Sint-Lucia in 1956 tot de huidige Chirogroep in 1971, markeren belangrijke gebeurtenissen de ontwikkeling van deze hechte gemeenschap.

Sint-Lucia 
1956-1969

De groep Sint-Lucia was ingeschreven bij Chirojeugd Vlaanderen en bestond uitsluitend uit meisjes. Ze was gevestigd in de pastorij van Wespelaar. Onder de hoede van proost Louis Vandeven, die ook pastoor was van de parochie van Wespelaar, functioneerde deze groep onder zijn toezicht.

Scouts Wespelaar

In Wespelaar was er ook een scoutsgroep, gevestigd op het Heike. Deze kleinschalige groep had ongeveer drie leidinggevenden.

 

Een conflict tussen twee van hen betekende echter het einde van de groep. Een poging om de leden van Wespelaar bij de scouts van Haacht-station onder te brengen, mislukte grotendeels; slechts twee leden maakten de overstap.

Jeugdclub P68
1968-1970

Jeugdclub P68 (de "P" staat voor "protest") was een club voor oudere tieners en jonge twintigers in Wespelaar. De club was gevestigd in” ’t Voske”, waar nu kinderopvang “Het Wespennestje” zit. De jeugdclub probeerde een nieuwe scoutsgroep op te richten in Wespelaar, maar dit initiatief ging niet door vanwege bezwaar van de scouts van Haacht-station.

Chiro Sint-Hubertus & Sint-Lucia
1971 - heden

In 1971 slaagde men er eindelijk in om een Chirogroep in Wespelaar op te richten. De jeugd werd uitgenodigd voor een bijeenkomst in het parochiecentrum, en de opkomst was aanzienlijk, waardoor de huidige jeugdbeweging een feit werd.

Beginjaren

Bij de start van de nieuwe Chiro in Wespelaar was er een sterke opkomst van zes- tot twaalfjarigen, maar de groep van dertien- tot zestienjarigen was aanzienlijk kleiner. Dit resulteerde in de oprichting van de volgende groepen:

  • Jongens: Speelclub, Rakkers, en Kerels.

  • Meisjes: Speelclub, Kwiks, en Tip-Tiens.

Er waren in de beginjaren geen Tippers, Toppers of Aspiranten, maar deze groepen werden later wel toegevoegd. Het tekort aan leden in de leeftijdscategorie van twaalf tot zestien jaar zorgde na verloop van tijd voor problemen bij het vinden van voldoende leiding. Vaak moest dit tekort met kunst- en vliegwerk worden opgelost.

De groepen waren aanvankelijk niet gemengd, hoewel gezamenlijke activiteiten soms wel voorkwamen, zoals een gezamenlijk bivak. Dit was in de vroege jaren zeventig nog vrij ongewoon.

Het Roddeltje 

"Het Roddeltje" was een tijdschrift dat tussen 1994 en 2002 drie keer per jaar werd uitgegeven door de Chiro. Het diende als contactblad voor de leden en hun ouders en fungeerde als communicatiemiddel tussen de leiding en de gezinnen.

 

De inhoud bestond voornamelijk uit verslagen van activiteiten die door de leiding waren ondernomen met hun groepen, evenals spelletjes en kleurplaten voor de jongere lezers. Naast deze verslagen bevatte "Het Roddeltje" ook aankondigingen van aankomende evenementen, zoals een spaghettiweekend of een quizavond.

Het tijdschrift diende zo niet alleen als een verslag van wat al had plaatsgevonden, maar ook als een manier om de gemeenschap op de hoogte te houden van toekomstige activiteiten.

Roddeltje.jpg

Brand 2003

In 2003 vond er een brand en een ontploffing plaats tijdens een Chiro-activiteit in Wespelaar. In het midden van de winter werd een tropisch weekend georganiseerd, waarbij een lokaal was ingericht met zand en een opblaasbaar zwembad. Door een onbekende oorzaak ontstond er brand in het lokaal, die zich snel verspreidde en een gasfles deed ontploffen.

 

Het gebouw werd grotendeels verwoest en persoonlijke bezittingen van enkele aspiranten gingen verloren. Gelukkig waren er op dat moment geen mensen aanwezig in het lokaal. Deze gebeurtenis versnelde de bouw van nieuwe lokalen.

2003 Brand.jpg

Bouw van nieuwe lokalen

Chiro Wespelaar maakte aanvankelijk gebruik van een oud betonplatengebouw van de voormalige scoutsgroep, later aangevuld met een houten gebouw en een tweede betonplatengebouw. Rond de eeuwwisseling leidde een brand in het houten lokaal tot het besluit om nieuwe lokalen te bouwen.

Omdat externe bouwkosten te hoog waren, werd een eigen bouwploeg opgericht, ondersteund door de vzw "Steuncomité Chiro Wespelaar", opgericht in 2004. Dankzij steun van de gemeente Haacht, Toerisme Vlaanderen en andere sponsors, werd het nieuwe kamphuis in twee fasen gerealiseerd.

 

In 2007 werd het hoofdgebouw in gebruik genomen, gevolgd door de afdelingslokalen, die grotendeels door vrijwilligers werden gebouwd. Het jeugdhuis "Het Heike" is nu een belangrijke accommodatie voor Chiro Wespelaar en kamperende groepen.

Bivak

Sinds 1971 gaat Chiro Wespelaar jaarlijks op kamp, telkens op een andere locatie. Elk kamp werd zorgvuldig uitgewerkt rond een specifiek thema, wat zorgde voor een unieke ervaring voor de leden. Door de jaren heen is deze rijke geschiedenis goed gedocumenteerd in kampboekjes, waarin thema's, activiteiten en praktische details werden vastgelegd.

In 2011 werd voor het laatst de term "bivak" gebruikt. Sindsdien spreken we van "kamp," wat een nieuwe fase in onze traditie markeerde.

Gallerij